Zonnepanelen

Zonnepanelen

WERKING

Zonnepanelen of fotovoltaïsche panelen worden gebruikt om stroom op te wekken. De stroom die opgewekt wordt zal uw teller laten terugdraaien of trager laten draaien als u zelf thuis stroom aan het verbruiken bent. De panelen zullen ook werken als het bewolkt is, weliswaar minder dan als de zon schijnt. Men zal de zonnepanelen plaatsen op het dakgedeelte dat het meest naar het zuiden is gericht, maar ook het oosten of het westen is geen enkel probleem. De opbrengst zal iets minder zijn, maar dit blijft binnen de perken. De zonnepanelen gaan zichzelf reinigen als het regent. Dus het onderhoud aan zo’n installatie is zeer beperkt. De levensduur van zonnepanelen gaat makkelijk tot 30 jaar, aangezien de meeste fabrikanten een garantie geven van 25 jaar. De Installatie van zonnepanelen duurt ongeveer anderhalve dag, het kabelwerk dat moet gebeuren valt zeer goed mee. Uiteindelijk zal men van de panelen twee kabeltjes laten vertrekken naar uw omvormer (grote van een schoendoos). De omvormer plaatst men meestal in de buurt van de zekeringskast. De omvormer dient om de gelijkstroom afkomstig van de panelen om te zetten naar wisselstroom, deze zal er trouwens ook voor zorgen dat als er een elektriciteitspanne is, bij u thuis of op het net, het volledige systeem zichzelf afsluit.

 

 

FINANCIËLE VOORDELEN

 

De stroom die je uitspaart moet je uiteraard niet betalen aan uw elektriciteitsleverancier en zo kan je met een goede installatie, zelf uw elektriciteitsfactuur naar NUL herleiden. Buiten dit voordeel voorziet de vlaamse overheid een subsidie van 20 jaar lang de bewuste groene stroom certificaten, deze bedragen 450 euro per 1000 kwh die je zelf produceert. Met een installatie van ongeveer een 15 panelen kan je al gauw 3000 kwh produceren dit wil dan zeggen dat je 20 jaar lang een 1350 euro gestort krijgt op jouw rekening. Wat is dan het nadeel van zonnepanelen? De misschien wat hoge investering. Je mag toch rekenen dat een goede installatie rond de 15 000 euro kost. Maar we hebben het voordeel dat de Belgische staat hier 40% in tussen komt via de belastingen. Dus die 15 000 euro daar kan je 6000 euro van aftrekken en dan kom je aan 9000 euro die je uiteindelijk maar werkelijk moet betalen voor de zonnepanelen.

 

 

GROENE LENING

 

Je kan zeer voordelig lenen via een groene lening, verschillende banken bieden dit aan. Het voordeel van zo’n groene lening is dat je op de rente 1,5% korting krijgt van de overheid, je mag deze lening combineren met andere energiebesparende maatregelen zoals: dubbel glas, isolatie, condensatieketel, zonneboiler, ... Na de 1,5% korting op de rente van de groene lening kan je de overgebleven rente ook nog 40% inbrengen bij uw belastingsaangifte. Hier een duidelijk voorbeeld: U sluit een groene lening af waar de rente 5% bedraagt op die lening, daar kan ja al direct 1,5% rente aftrekken dan komen we aan 3,5% rente en van die rente trek je nog eens 40% af. Dan kom je uiteindelijk aan een rente van 2,15% op uw groene lening.